top of page

SHOTOKAN KIHON

Basisoefeningen

Kihon is de verzameling basistechnieken van karate.

Ook andere Japanse gevechtssporten als Kendo en Aikido voeren een kihon uit.

De kihon bestaat uit arm- en handtechnieken als uraken, shuto en jodan-tsuki, been- en voettechnieken als mae-geri en mawashi-geri en ademhalingsoefeningen ibuke en nogari.

Een groot gedeelte van de training voor beginnelingen bestaat uit opwarming en dan kihon. Ook gevorderden en experten blijven kihon oefenen en vervolmaken.

Door veelvuldige herhaling van een techniek in de kihon verwerft men een bepaald automatisme. Het gevolg hiervan is dat in kata en kumite over de goede uitvoering van die technieken niet meer hoeft nagedacht te worden.

Er bestaat ook een aanvullend kihon voor gevorderden met slagtechnieken als seiken, tettsui, hiji en blokkeertechnieken als tensho en juji om een aanval af te weren.

DE 5 FUNDAMENTELE KIHON TECHNIEKEN

Uke Waza

blokken

Karateblokken worden gebruikt om zich te verdedigen tegen arm- en beenaanvallen naar elk deel van het lichaam. De meeste Karate blokken maken gebruik van de armtechnieken met een gesloten vuist of open hand, maar de benenkunnen ook getraind worden om te blokkeren. Een blok wordt meestal in één doorlopende beweging uitgevoerd

Geri Waza

Trappen

Trappen zijn zeer krachtig en kunnen behoorlijk destructief zijn in vergelijking met stoten, slagen en blokken. Ze missen echter snelheid en moeten meer zwaartekracht bestrijden. Om een effectieve trap uit te kunnen voeren, moet het ondersteunende been sterk op de grond blijven, terwijl de knie wordt opgetild en de vvoet zo hoog mogelijk wordt opgetrokken

Tsuki Waza

Stoten

Van alle basis Karate bewegingen worden stoten het meest beoefend. Ze worden vanaf de eerste les onderwezen en in de meeste klassen keer op keer herhaald. Karate stoten zijn vergelijkbaar met slagen, maar ze kunnen afzonderlijk worden besproken.

Dachi Kata

Standen

Karate houdingen zijn gemeenschappelijk voor alle soorten Karate en Karate vormen. Ze zijn veel meer dan de dramatische gevechtshoudingen die ze lijken te zijn. Ze houden het lichaam in balans en stabiel en maken het mogelijk om aanvallen en verdedigingen met maximaal effect te maken.

Uchi Waza

Slagen

Van de basis Karate aanvallen zijn deze de meest veelzijdige en de lijst met doelen is eindeloos. Karatekas van alle soorten Karate trainen om de destructieve kracht te maximaliseren door zich te richten op kwetsbare delen van het lichaam.

bottom of page